LABYRINTH IN DER SPREEWALD

In contrast to the traditional image of a labyrinth, we did not want to create a disorientating prison-like maze. Rather, we deployed the labyrinth motif to dramatize experience of the landscape. The labyrinth layout is based on the structure of a tree and the hedges are used to set up vistas focussing on distant points in the landscape- for example the spires of the Straupitz Church designed by Friedrich Schinkel, and the deep deciduous woodlands that give this area its name. Throughout the labyrinth garden, there are miniature garden spaces that explore a particular aspect of this countryside. There is for example, an orchard garden, apples being a prime produce of the region. And there are secluded areas for contemplation, the hedge walls acting to subtly define occupied space. The mystery at the centre of the labyrinth provides direction to the journey. It is itself a labyrinth of columns with a secret belvedre on top, allowing an overview of the garden and of the surrounding landscape.

BACK

Photos Section: 
Photo
Previous Next   Slideshow: On / Off

LID Architecture - Labyrinth in der Spreewald